Indien bouw- of andere plannen heeft die niet in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan maar de gemeente aan uw plannen wel wil meewerken, dan dient het bestemmingsplan gewijzigd te worden of dient van het bestemmingsplan afgeweken te worden met een buitenplanse omgevingsvergunning. Als gevolg van zo’n wijziging of afwijking kan planschade ontstaan. Deze planschade wil de gemeente in de regel voor uw rekening laten komen. De gemeente zal u vragen om een zogenaamde planschadeverhaalsovereenkomst te tekenen. Voordat u tekent is het verstandig om een planschaderisicoanalyse te laten opstellen. Een aantal gemeenten stelt het opstellen van een dergelijke risicoanalyse zelfs verplicht. In een dergelijke analyse wordt onderzocht hoeveel planschade kan ontstaan. Langhout & Wiarda geeft aan voor welke woningen schade kan worden verwacht en hoeveel de schade per woning bedraagt. Maar daarnaast, en dat is een essentieel onderdeel van het advies, wordt ook onderzocht hoe schade kan worden beperkt of zelfs kan worden voorkomen.
Deze analyse kan mede van belang voor de planologische aanvaardbaarheid en in het kader van een goede (zorgvuldige) ruimtelijke ordening.
Van onze adviseurs mag actieve inbreng worden verwacht. In de dagelijkse praktijk worden wij er bij regelmaat mee geconfronteerd, dat dan wel gekozen is voor een verkeerde procedure, dan wel onnodige schade is ontstaan vanwege het toebedelen van onnodig teveel planologische ruimte. Op de pagina planschademanagement treft nog meer informatie aan.
Wij bieden u uiteraard hoogwaardige adviezen tegen concurrerende tarieven. U kunt uiteraard zonder verplichtingen telefonisch contact met ons opnemen voor een verkennend gesprek danwel vrijblijvend vragen om een offerte.
Mr. Ted A.P. Langhout, tapl@langhoutwiarda.nl of 0654954780 of 0513650665