In mijn eerdere nieuwsbrieven ben ik al eens ingegaan op invloed van het afstandscriterium in relatie tot de hoogte van de drempel in het kader van het normale maatschappelijke risico.
De afstand tot de woning van aanvragers is blijkens geldende rechtsregel een relevante omstandigheid. Ik heb in mijn nieuwsbrieven al meerdere malen aangegeven dat mijns inziens aan het afstandscriterium geen zelfstandige betekenis toekomt omdat de afstand bij de beoordeling van de mate waarin planologisch nadeel en schade is opgetreden al is meegenomen. In de uitspraak AbRS 2 maart 2016, ECLI:NL:RVS:2016:530 volgt ook de Afdeling deze lijn.
In de uitspraken Krimpenerwaard en Eindhovenbevestigt de Afdeling deze jurisprudentie.
Ik heb in mijn eerdere nieuwsbrieven ook gesteld dat mijns inziens het afstandscriterium een rol zou kunnen spelen bij de vraag of de litigieuze planologische wijziging op die (korte) afstand in de lijn der verwachtingen lag, of eerst op grotere afstand mocht worden verwacht. Zie bijvoorbeeld AbRS 8 juni 2016, ECLI:NL:RVS:2016:1602.
In de onderhavige uitspraak bevestigt de Afdeling dit min of meer, met dien verstande dat zij het afstandscriterium onderdeel maakt van het toetsen aan de bestaande ruimtelijke structuur van de omgeving. Blijf ik de mening toegedaan dat aan het criterium geen zelfstandige betekenis toekomt. Een en ander is het gevolg van het een op een overnemen door de Afdeling van de rechtsregel uit het nadeelcompensatierecht, waar aan dit criterium wel zelfstandige betekenis toekomt.
De Afdeling overweegt:
‘4.10. Bij het vaststellen van de omvang van het normale maatschappelijke risico komt geen zelfstandige betekenis toe aan de door [appellant] bedoelde geringe afstand tussen de woning en het plangebied. Die afstand is slechts van belang als daaruit zou blijken dat de ontwikkeling naar haar aard en omvang niet of niet geheel binnen de ruimtelijke structuur van de omgeving of binnen het gedurende een reeks van jaren gevoerde ruimtelijke beleid paste. Deze situatie doet zich hier echter niet voor.’
Voor meer jurisprudentie zie op de website van Langhout & Wiarda onze kennisbank planschade, onder normaal maatschappelijk risico, sub Afstand.
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Ted Langhout. Tel. 0654954780 of email: tapl@langhoutwiarda.nl.