Deze uitspraak gaat over de uitleg van artikel 6.1, vierde lid, van de Wet ruimtelijke ordening. Ingevolge die bepaling moet een aanvraag voor een tegemoetkoming in schade ten gevolge van een oorzaak als bedoeld in het tweede lid, onder a, b, c, e, f of g, worden ingediend binnen vijf jaar na het moment waarop die oorzaak onherroepelijk is geworden.
Volgens het college is de termijn voor het indienen van een aanvraag op de dag van de uitspraak van de Afdeling (13 maart 2013) aangevangen en was 12 maart 2018 de laatste dag van die termijn. Volgens appellant is de termijn voor het indienen van een aanvraag om een tegemoetkoming in planschade eerst op 14 maart 2013 om 0:00 uur aangevangen, een en ander onder verwijzing naar de memorie van toelichting aangaande artikel 6.1, vierde lid, van de Wro en naar artikel 3:310 van het BW waarop 6.1, vierde lid, van de Wro is gebaseerd.
De Afdeling overweegt:
‘5.1. Het nieuwe bestemmingsplan is op 13 maart 2013, als gevolg van een uitspraak van de Afdeling op die dag, onherroepelijk geworden. Uit de tekst van artikel 6.1, vierde lid, van de Wro volgt niet zonder meer dat, zoals de rechtbank heeft overwogen, die dag de eerste dag van de in die bepaling bedoelde termijn is. Uit de geschiedenis van de totstandkoming van artikel 6.1, vierde lid, van de Wro (Kamerstukken II, 2002/03, 28 916, nr. 3, blz. 65) blijkt dat die termijn is gebaseerd op artikel 3:310 van het BW. De vijfjarige verjaringstermijn van dat artikel kan niet eerder een aanvang nemen dan op de dag na die waarop de schadevordering opeisbaar is geworden. Uit de geschiedenis van de totstandkoming van artikel 6.1, vierde lid, van de Wro valt niet af te leiden dat de wetgever bij planschade aan dat uitgangspunt heeft willen afdoen. Dit betekent dat de termijn voor het indienen van een aanvraag om een tegemoetkoming in schade als gevolg van het nieuwe bestemmingsplan is aangevangen op 14 maart 2013 en dat de aanvragen van [appellant] en anderen tijdig – op de laatste dag van de termijn – bij het college zijn ingediend.’
Zie AbRS 18 maart 2020, ECLI:NL:RVS:2020:792.
Zie voor meer jurisprudentie de kennisbank planschade onder het trefwoord: Verjaring planschade.
Ontvangt u onze gratis digitale nieuwsbrieven planschade nog niet ? U kunt zich hier aanmelden.